Wednesday, July 24, 2013

My pregnancy : STROLLER? Done! Yaay!



Assalamualaikum..


Antara barang baby yang paling I banyak survey dan ambil masa lama untuk buat pilihan adalah stroller. Rajin survey nak tengok price kat sini berapa,kat sini berapa,kat kedai ni berapa. Nanti kalau pergi baby expo pun mata meliar tgk stroller. Ingat aje harga stroller ni. Harga barang baby lain tak ingat. Hahaha.


Dulu masa Parap nak beli stroller Ujang, dia pun survey and sebut few brands. Masa tu I belum join geng motherhood so I was wondering dafuq laa stroller pun ada brand2 segala ni?



Masa zaman maksu kitty beli brand sweetcherry kat jusco tu je. Tu jelah stroller yg I tau. Hahaha. Tak sangka nowadays dah mcm mcm stroller punya brand,dengan design yg memacam jugak.


End up,dalam duk dafuq2 si Parap kan Allah dah bayar cash. I pun dah terpengaruh dengan Parap biladia explain kenapa stroller ada brand2 dan kenapa brand2 tu comes with the price. Rupanya sebab design yg stylish and rare,trademark design tu,and dia compatible dgn few things.


Dari saat awal kehamilan i dah start survey2 cucimata tau. Parap suruh,abd pun support. Sebab parap suruh bukak sikit mata tgk design2, Babad pulak suruhsurvey dari awal senang buat homework nanti dah deliver senang nak beli yg mana berkenan di hati. Idoklee kejap nak ni,kejap nak tu. Cekalkan hatimu katanya..


So setelah google2 sana sini,antara stroller yang menarik minat I untuk buang masa buat survey,comparison,check harga semua adalah.....



Bugaboo Bee















Quinny Mood

















Stokke Xplory







Disebabkan I ni ada DNA "sebut dan dapat" maka bila dah finalized tu rasa mcm tak sabar sgt nak beli. Hahaha. So buatla kertas kerja suruh dia pilih senang nak hentak kaki nak gigit dia pi beli.


So gigihla bawak Babad ke Mothercare,baby expo kasi dia tengok depan-depan stroller tu mcm mane. Siap tunjuk harga semua. Beliau pun rajin google review,pastu tengok cara pasang semua. Tanya dengan org org yang jual stroller. (actually I yang semangat tanya,dia tolong layankan aje sebab I kan pemalu orgnya)


So,setelah di kaji semua, both of us decided to buy







Jeng jeng jeng







.
.
.
.




.
.
.










Quinny moodd.




.
.
.



So kenapa kitaorg sepakat dgn quinny Mood.


Well,this is our personal opinion. Kalau ada yg berminat dgn yg lain,teruskan. Sebab we made choice based on our personal need,lifestyle,financial,and our view.

Cantik tu kan subjektif kan di mata masing2 kan. Apetah lagi di mata husband I.


Bugaboo outta list sebab Babad tak minat 4 wheel. Dia suka 3 wheel sebab nampak more stylish di mata dia. Tapi good things about bugaboo,stroller ni jimat space while the other two jenis besar gabak makan space bpnet kereta.

Tapi cerita pasal bonet. Hatta kereta kami satu besaq gabak satu lagi tu haluihh je. Kalau nak balik kampung harusla bawak yg besar. And I pun hari hari kat sini banyak bawak yg besaq sebab barang2 dobi nak punggah dalam tu.


So there goes quinny moodd vs stokke xplory.

Ni memang susah punya keputusan. Sebab dua dua comel and stylish. Tapi setelah diperhati,buat kajian, we found put stokke takde Service centre kat Malaysia. So incase of anything,kene refer service centre kat Singapore nun.. Kalau quinny service centre ada kat Petaling Jaya. Hehehe. Ni info dari sales assistant kat Mamours Pavilion tu. Kalau dia tipu,maka dia lah yg buat fitnah dusta itu. Bukan I tau.


Hahahaa.


So mula mula nak beli lepas deliver je. Lepas tu I pun buatla mengada simpton org mengandung mengidam yg tak bersabar. Hahaha. Org kata beli lepas deliver nak test baby ngam ke tak. Masalahnya kalau test pun sehari dia ngam,lepas tu tak ngam cemana? Takde makna jugak kan?

So i berkeras nak beli awal2 dengan harapan nak ajar my little gigles duduk jugak kat situ walau apa yg berlaku. Lagipun lepas deliver harus nak pergi check up semua,atau nak jalan2 kan kan kan. Bermulala misi gigit awal awal.


Cerita pasal checkup semua,quinny moodd kan compatible dgn Maxi Cosi. Nahh. Perfect. Maxi cosi boleh guna utk stroller dengan car seat. Sound cool kan? Pulak tu ada je maci cosi yg boleh pakai dari newborn mcm maci cosi Cabriofix/Pebble.





Maxi cosi cabriofix yg sesuai utk infant. Boleh guna dari newborn. Boleh guna as carseat.

And compatible dengan stroller!






Comel kan?






Lagi sekali gigit. Long distance marriage telah memenangkan I utk pujuk Babad beli. Haha. Ditambah pula dengan wajah manis I ni. Buat wajah kesian sikit,cairrrr. Kekee. So survey sana sini.baby expo,lilwhiz,fabulousmom,bebehaus,mamours,mothercare semua.

Kalau online shop memang agak murah,tapi takut tak caya la benda2 bank in dulu and tunggu dia post. Tak rela takut di tipu. Kalau 20-30 hengget boleh redha. Ribu ribu? Tak rela?

Baby expo memang murah dalam 2 ratus mcm tu if im not mistaken. Tapi yg lecehnya baby expo ni,NAK CARI PARKING KAT TEMPAT BERLANGSUNGNYA BABY EXPO tu mcm naharooonnn.. Mcm contoh I pergi baby expo kat Midvalley,6-7 kali pusing cari parking. Hatta valet parking pun full. Ada available valet parking the gardens hotel which is cost me rm50. Nak mampus kan? Lepas tu sales assistant kat booth jual stroller quinny tu mcm not willing nak hantar sampai kerta sebab jauh,dah dia tak cukup kakitangan.


So Kitaorg decided utk beli kat Mamours Pavilion sebab tak rela nak bersesak,dan pengsan2 nak bawak. Dan tak rela nak memusing lelama cari parking. Wuishh boleh gaduh wooi cari parking. Betul tak?

Lucky us,masa dedulu kitaorg ada survey2 tanya,dia ada buat promotion stroller dgn maxi cosi. At the moment kitaorg nak beli, promotion tu ada lagi. Hip hip hooraaayyyy!


Harga promotion satu,lepas tu assistant situ mmg offer utk hantar sampai kereta. Heh. Lagilahh untung sebab stroller tu mau 20 kg. (ikut description kat kotak).


So.....










Yaaayyyyyy!
Imma happy mama to be.

Tak sabar nak rock and rock dengan my hero AJ. Sekarang hari hari tenung. Kalau rajin belajar la fold stroller ni sebab tak biasa lagi dengan hidraulik system. Hiks.





- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, July 12, 2013

My pregnancy : Burger or Hotdog?


Assalamualaikum dan salam Ramadhan.

Topik di atas takde kene mengena dengan juada berbuka untuk bulan puasa ni. Hehehe. Tapi berkenaan dengan tuuutt tuuttt my lil angel.


Actually my sister asyik paksa buat 3d scan kasi nampak jantina senang nak shopping tapi I ni gagahla tunggu Babad. Babad plak asyik weekend je free sedangkan klinik yg buat 3d scan ni available on weekdays sahaja.


Last last Babad suruh pergi ke dgn Parap dulu. Nanti dah 28 weeks something barulah dia join jugak. Sebab I pun dah tak sabar jugak nak scan.


Masa i buat 3d scan ni my baby was about 17 weeks. I pun cam reragu ye ke boleh nampak jantina. Tapi Parap kata tryla dulu,nampak tak nampak belakang cerita.


So kitaorg decided nak buat 3D scan kat klinik kegemaran Pararap iaitu Klinik Dr Wan Kamariah yg dekat jee dgn rumah. Kentut pun boleh bau.


Seriously,klinik ni mmg recommended sgt sgt sebab Dokternye,samada Dr Wan atau Dr Hadhanah,dua dua baik baik and rajin melayan. Worth it! Puas sgt tgk baby gerak gerak kat screen.


So ni gambar my angel masa 17 weeks.





Masa ni tak boleh nak determined lagi muke sape dia inherit sebab too early. Tengkorak pun belum terbentuk sepenuhnya. Lemak lemak pun belum melekat. Muke mummy ke,muke daddy? Tang dahi tu memang dahi Mummy laa. Hehehehe.


So there goes the moment...


Its a hot dog or burger??


The truth is,i was aiming for a burger. (naahh,everyone thought im gonna hav a baby burger) I want my own barbie doll. Plus bajus bajus untuk gender burger ni comel gilaaaaa. Belum campur kasut lagi.. Rantai emas lagi.. Waaaaaaa. Tau taula perangai I bab fashion and shopping ni.

Perancangan Allah tu terbaik kan.


Its a Hot Dog.


Its so unexpected. Terkedu sat. Sebab semua mcm kasi harapan. Tp lain. Allah Maha Kuasa kan.. Apa yg Allah bagi Alhamdulillah I bersyukur,tp theres deep in my heart i hve this "alaaa baju bebi hotdog tak banyak best"


Then I realized itu sifat2 org tak bersyukur tu. Babad pun bagi nasihat, and he said Allah SWT bagi hero sebab Allah nak bagi pelindung bila Babad tgh kursus jauh2. Awwww. Betul gak kan.


Either hotdog or burger, the main point is, asal sihat walafiat cukup fizikal and jadi org berguna di masa hadapan. Kan?? Bersabar eyh jadi budak budak. Hahahaha.


I guess i was wrong about tak boleh nak fashionkan baby boy.

Belum keluaq lagi I dah rambang mata beli kasut. Heeee. So as beginning,kene beli kasut macam daddy dia la.







Hello kesayangan mummy,

Daddy tak bagi join askar. Daddy suruh jadi pilot. So masa awak kecik2 montel2 jela mommy nk dress up kan mcm daddy ye. Love much.

Tak sabar nk tunggu kelahiran awak..

Nanti kita rogol poket daddy sesama ye!


Muahhh.


- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, June 7, 2013

My pregnancy : NURTURING PILLOW


Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan.


Pergh awat kemahin mcm nak masuk pertandingan pidato. Pengsan. Tapi nak buat mcm mane. I main taip je. Sebab dah start awkward nak taip blog.


Pengsan lagi..


Okayla malas layan sikap pengsan pengsan ni. I nak terus je masuk cerita apa ygI nak sampaikan ni.


Heheee.


Pernah tgk tak bantal cenggini?





I tak tau apa exact name bantal ni. Kadang ladang dengar org refer as maternity pillow,kadang kadang nurturing pillow,ada yg panggil pregnancy pillow. So lantakla kome semua nak panggil apa pun. Terpulang.


Pillow ni bagi back support dgn front support. Nak cerita panjang pun malas lebih baik korang google je apa fungsi. Hahaha.

Actually I ada jugak terpikir2 nak beli pillow ni masa awal-awal pregnant dulu. Tapi rasa mcm membazir je sebab bantal mcm ni kalau beli online pun starting price dalam RM120 hinggalah ke paling mahal RM440. lagi mahal lagi besar and corak pun cantik cantik. Kalau kat outlet Mothercare tgk internet dalam rm300++.

Tp since I takde masalah sgt nak tidor so I rasa

"Tak yah kutttt"

Agak kurang selesa I susun bantal banyak banyak kiri kanan. Kalau Babad balik,ada masanya kalau kurang selesa tu muncul,beliau pun redha berbantalkan lengan demi keselesaan I. Sebab lagi payah I nak tidor,lagi dia pun tak boleh tido sebab I akan merengek membebel pastu ajak sembang tak berenti. Haha. So baik die mengalah kasik bantal dia so 2-2 boleh tido.


Tp as time goes by,semakin perut I membesar I dah start rasa tekanan stress tak boleh tahan.




Awal awal pregnancy tak rasa apa sebab selim melim lagi. Sekarang dah fat fatty boom boom.


So tahap ketidakselesaan untuk tidor nyenyak semakin berkurangan.Sebab walau bantal kiri kanan,still tak jumpe bantal yg selesa nak kepit2 gentel gentel. Serious weh. Bukan berkenaan alas perut je,tapi kene cari kedudukan alas perut,kaki,kepala,etc etc. Eh complicated lah life.

Bila dah mcm tu. Tetibe hati meronta nak beli pillow tu. Saje habaq kat Babad,beliau menentang keras. Tp idakla bantahan yg mcm maghah maghah tu. Dia mcm "alaa tak yah kut". Haa gitu laa.

1st time gak die mcm tak setuju dgn apa yg I nak. Heh. Tak boleh jadi ni. I pun tanyalah asal eyh syg? Pastu die bukak phone,bukak youtube and tunjuk video...





And we both laughed. Cheh. Bebudaknye perangai. Akibat cerita JLo tu terus dia yg trauma lebih takut I jadi mcm tu. Asyik sgt polok polok bantal sampai takmau polok dia. Hahaha.. Tapi last2 dia tak kisah I nak beli ke tak. (sambil buat gaya tak ikhlas kikiki)

Seminggu jugak I lupa niat nak beli tu,tetibe kat group Fb ada yg jual pillow ni. Sape tah yg iklankan tetibe jati membuak nak beli. Hahaha. Maka I tanpa segan silunya terus order from Dira. Corak yg I nak habis. So i mcm uoset sikit. Tapi untuk keamanan sejagat I order je yg mana ada.


Order harini,bayar hari ni. Esok sampai. Mmg service Dira terbaik. Thanks Dira.. Gambar original dgn beg die I lupa tangkap. Sorrylerr. Dah bukak try try baru amik gambar.



I beli dgn harga Rm125 sekali dengan postage.
Sesiapa berminat boleh try tgk FB Dira

"Diraz Mom Store"

Kat situ bukan takat bantal. Byk lagi barang yg dia jual...


.
.
.
.


So I pun instagram kan gambaq bantal tu. And from that la Babad tau i dah beli.terus die wasap bahan bahan tidor lena la apa lah. Dunia aman. Hahahaha.


Pastu die kata,memandangkan kitaorg long distance relationship pastu jarang jumpe,babad kata kalau dia balik,bantal tu campak masuk almari. Sebab nanti I akan polok bantal. Hahaha. Sekali lagi suami gua berperangai budak budak. Takpe,pembawakan budak mungkin.


So suatu hari,Babad balik... Masuk bilik,die tengok bantal tu atas katil,die tolak bantal tu jauh2 kat bucu katil. Hahaha. Sambil memandang dengan muke jeles. Haha saje mintak perhatian lettew.. Lepas tu, I pun turun bawah nak buat air nak makan ubat semua. Turun bawah adalah dalam 15 minutes mcm tu, naik bilik balik....


Tup tup..
.
.
.
.
.






.
.
.
.











Tak paham. Dari musuh seteru dah jadi member polok polok...

*pengsan..

Hahah. Serious lawak. Esoknya beliau bangun dengan muka segar,pergi kerja. Pastu dia wasap kata,

"nanti dah deliver kalau tak guna dah bantal tu,bagi kat Sean tau. Sedapla."


*pengsan lagi.



Hahahahaa. Siapa yg patut jeles dgn bantal tu sekarang ni?



.
.
.

Ooh btw bertanya pasal bantal tu,

I beli Rm125 sekali dgn postage.

Sesiapa berminat boleh bukak fb business Dira. Ada banyak lagi design akan masuk katanya.

"Diraz Mom Store"

Bukan takat nurturing pillow,banyak lagi barang2 mom and baby yg dia jual.

Go cekidaud...

Bye.



- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, April 23, 2013

STILL CANT BELIEVE IM PREGNANT. :)


Assalamualaikum.

Ya Ampum maaf ye lama tak blogging. Ive been to busy with my works,marriage life,personal life. Bukak ipad google info sana sini. Especially bab maternity and babies, ehem ehem. Biasa letteww.

Blog lansung tak usik. Nak usik pun rasa mcm "alaa alaa takkan tetibe nak update melompat macam tu je".


I means everything kene cerita secara tersusun. But the, i decided. Godailah dgn tersusun. Im goin to update whatever i want. Randomly. Kalau ada mood.

So by the time im writing this,im officially 15 weeks pregnant Alhamdulillah syukur. :)







Nampak tak tiny babybump?


Yeahh. Lagi seminggu nak masuk 4 months tp baby bump still cute. Nak buat macam mane dah genetik I memang kiut miut. So kalau org keep questioned why babybump i too cute the only answer i boleh bagi is

"i kan Posh Beckham Identical twin. Hiks!"

So cerita bab pregnancy. Macam mane I detect I pregnant?
I macsm biasa je. Babad yang detect. he said theres something different about my body and my attitude. Tp bukan pasal babybump or nampak gemuk. Pasal nampak a bit sexy(according to him) and ive changed my attitude into my meals. I means dulu tak fussy telan je apa ada. Pastu jarang makan. But masa tu (5 weeks kut) i macam kerap lapar.

Masa tu pun I dah lambat period about 4 days,so Babad eksaited suruh buat UPT. Bila buat result negative. So die ingatkan takde apa. i pun rasa mcm takde apa. Tapi entah mcm mane dah lepas 10 days pun tak dtg period I rasa mcm peliks. Sebab my period regular. Sekali lagi check,

Hasilnya...




Babad yang paling extra excited!



Selama berada di magical phrase ni,everything is so extra wonderful. Alhamdulillah. Ive been thru this magical phrase pun dengan sihat walafiat tiada sickness nausea. Alhamdulillah syukur.

I rasa pregnancy simpton yang I kene pun adalah kuat tidur,cepat penat,kerap makan,picky eater.

Bayangkan duku tawaf Pavilion tu rilek selamba tapi sekarang baru jalan sikit nak duduk. Sikit2 nak duduk. Hahahaha. Itu jelah kut.

Infact at the moment im writing this post,hatta sekali pun I tak pernah muntah. (tetibe cakap besau)


Org kata best. At 1st I rasa tak best. I rasa weirdo. So i was indenial mode. Dahla I jenis genetik Posh Beckham,pastu takde sickness. So tahu tak banyak kali im doubting myself

"am I pregnant? " / "why ai didnt feel anything? Misscarriage ke?"

So at the beginning,especially 2 months mcm tu rasa mcm risau and not freaking sure. Nak happy pun rasa mcm takut. Tak tahu lah nak describe feeling mcm mane. Die mcm feeling happy for something unsure. Haa gitu.

So bila jadi mcm tu,mulalah i mcm not being extra caful. Dahla I jenis lasak punya org even wajah lemah lembut. Tapi kerja2 kat kedai,panjat sana sini. i buat selamba derk je sebab I lupa yang I pregnant.

Babad so worried about im not being extra careful. Dahla hes not around selalu. So when I reached 9 weeks,Babad bawak ke klinik and kitaorg scanned. Masa tu I was mesmerized sebab dah nampak our Angel dah ada heartbeat. Alhamdulillah syukur. (which officially nama manja for our angel is Butet).

Since that,i start being careful. Tapi I tak halang diri I dari aktif buat kerja. Cuma yg risky2 mcm panjat2 tu I avoid la kalau boleh. Tapi so far Alhamdulillah Allah kurniakan kesihatan dan kudrat nak hadap kerja kat dobi ni.

Whatever it is,mintak kawan kawan doakan ye semoga semuanya selamat.
Idea dah habis, kbye,






- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, February 16, 2013

PUNCA MENJADI MALAS UPDATE


Assalamualaikum.


Dulu taknak update bab kawen dengan alasan gambar dari Official Photographer tak dapat lagi. So malas la nak update. Tak feel la update takde gambar kan?

Nak update bab honeymoon,ada gambar,pun malas nak update.

Tahu tak apa punca kemalasan ni berlaku?

Nak tahu tak?



.
.
.
.
.
.
.
.













.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






.
.
.















.
.
.
.
.
.




Well,



.
.
.
.
.
.





.
.
.
.











Blame it on him.


Heheeeeee


Babai!



- Posted using BlogPress from my iPad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...